کاربرد و نحوه آپوستیل مدارک (Apostille)

آپوستیل | دارالترجمه رسمی رنسانس

اگر بخواهید به کشورهایی که عضو کنوانسیون لاهه هستند مهاجرت کنید، در زمان درخواست ویزا و اقامت یکی از کارهایی که باید انجام دهید آپوستیل مدارک است. آپوستیل در واقع مهری است که شما باید در زمان ترجمه رسمی مدارک خود دریافت کنید. در صورتی که عزم شما برای مهاجرت به یکی از کشورهای عضو کنوانسیون لاهه جدی است، در این مقاله هر آنچه باید درباره آپوستیل مدارک بدانید، خواهیم گفت.

آپوستیل (Apostille) چیست؟

همانطور که در مقدمه گفته شد، برای مهاجرت به یکی از کشورهای عضو کنوانسیون لاهه لازم است ترجمه مدارک خود را ممهور به مهر آپوستیل کنید. آپوستیل پرچمی امنیتی است که تصویر آن در قالب مهر خاص روی اسناد قرار می گیرد، تا به وسیله آن اسناد و مدارک شما مورد تایید قرار گیرد. مدارکی که پس از ترجمه رسمی دارای این مهر باشند از اعتبار بالایی برخوردار خواهند بود. معاهده آپوستیل معاهده ای است که در سال 1961 در شهر هاگ هلند ابداع شد. به واسطه این معاهده بیش از 120 کشور عضو این معاهده هستند و شما می توانید با مهر آپوستیل اعتبار بالایی به مدارک خود ببخشید.

پیش از آنکه بخواهید برای دریافت آپوستیل اقدام کنید، پیشنهاد این است که اسناد و مدارک مورد نظر را برای ترجمه رسمی به دارالترجمه رسمی رنسانس بسپارید تا پس از انجام ترجمه رسمی مدارک توسط مشاوران معتبر سفارت تایید شود. در این صورت بالاترین اعتبار را برای مدارک و اطمینان خاطر بیشتری از بابت تاییدیه های بعدی خواهید داشت.

کاربردهای آپوستیل مدارک

کاربردهای آپوستیل مدارک | دارالترجمه رسمی رنسانس

شاید برای شما سوال باشد که مهمترین کاربردهای آپوستیل مدارک چیست. از آنجا که این مدارک در برخی کشورها الزاما باید دارای مهر آپوستیل باشد در ادامه به این موضوع خواهیم پرداخت.

مهر آپوستیل در مجموع برای موارد زیر کاربرد دارد:

  • زمانی که درخواست ویزا از کشورهای عضو کنوانسیون لاهه داشته باشید
  • زمانی که بخواهید مدارک تحصیلی خود را به دانشگاه ها و موسسات آموزشی کشورهای خارجی ارسال کنید، برای تایید نیازمند مهر آپوستیل هستید
  • اگر بخواهید اسناد و مدارک تجاری را برای تبادلات و تعاملات بین المللی ارسال کنید
  • اگر بخواهید اسناد رسمی مانند سند ازدواج و طلاق، تولد و… را به کشورهای خارجی ارسال کنید
  • برای ارائه اسناد و مدارک سلامت پزشکی لازم است مدارک خود را آپوستیل کنید

نکته مهمی که لازم است درباره آپوستیل کردن مدارک بدانید، این است که این مرحله پس از انجام ترجمه مدارک توسط دارالترجمه رسمی صورت می گیرد، این فرایند از سال 2006 نیز به صورت الکترونیکی در آمده تا فرایند درخواست متقاضیان تسریع شود.

چه مدارکی نیازمند دریافت آپوستیل هستند؟

مدارکی نیازمند دریافت آپوستیل | دارالترجمه رسمی رنسانس

نکته مهم دیگری که در فرایند آپوستیل کردن باید مدنظر قرار دهید مدارکی است که در زمان دریافت آپوستیل باید ارائه کنید، که شامل موارد زیر می شود:

  • ارائه مدارک هویتی مانند شناسنامه، کارت ملی و…
  • ارائه مدارک تحصیلی به همراه ریز نمرات تمامی مقاطع تحصیلی اعم از دوره دبیرستان، دیپلم، کاردانی، کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری
  • مدارک و اسناد صادره از دفاتر اسناد رسمی
  • اسناد اداری مانند فیش حقوقی، گواهی بازنشستگی و…
  • مدارک ازدواج، طلاق و…
  • مدارک و اسناد تجاری مانند تاسیس شرکت، ثبت اختراع و…
  • احکام صادره از دادگاه ها و مراجع حقوقی و کیفری

گواهی آپوستیل تا چه زمانی اعتبار است؟

برخلاف ترجمه های رسمی که محدودیت زمانی برای اعتبار دارند، آپوستیل از این نظر محدودیت ندارد و زمانی که بتوانید مهر آپوستیل را برای اسناد و مدارک خود دریافت کنید اعتبار آن دائمی است. از همین رو محدودیت زمانی ندارید و نیازی نیست نگران پیگیری مجدد دریافت آن باشید.

آیا امکان آپوستیل مدارک در ایران وجود دارد؟

آپوستیل مدارک در ایران | دارالترجمه رسمی رنسانس

اگر کشور مقصد از شما بخواهد که آپوستیل مدارک را دریافت کنید، در صورتی که تابعیت ایران را داشته باشید، باید بدانید که ایران جزو کشورهای عضو کنوانسیون لاهه نیست از همین رو معاهده آپوستیل را امضا نکرده است. در این شرایط فرایند آپوستیل کردن مدارک کمی مقاوت از کشورهای عضو لاهه است. برای این موضوع لازم است ابتدا مدارک خود را برای انجام رسمی ترجمه، به موسسه های ترجمه رسمی بسپارید. پس از دریافت تاییدیه های دادگستری و وزارت امورخارجه و پلمپ مدارک این مدارک باید به سفارت ایران در کشور مقصد ارسال کنید. پس از آن فرایند درخواست شما برای آپوستیل کردن مدارک با تایید سفارت ایران در این کشور انجام می شود. با این توضیحات می توان گفت به طور کلی امکان آپوستیل کردن مدارک در ایران به صورت مستقیم برای شما وجود ندارد و باید فرایند گفته شده را طی کنید.

  • مراجع قانونی آپوستیل در کشورهای همسایه

شاید برای شما مهم باشد که بدانید تعدادی از مراجع قانونی آپوستیل در کشورهای همسایه ایران وجود دارد. از همین رو شما می توانید برای دریافت این مهر به کشورهای همسایه ایران که عضو کنوانسیون لاهه است سفر کنید. برخی از کشورهای همسایه ایران که دارای مرجع قانونی آپوستیل است شامل موارد زیر می شود:

  1. وزارت امور خارجه و دادگستری ارمنستان
  2. تایید اسناد اداری توسط فرمانداری، رئیس بخش و دبیر ارشد استان ها، رئیس بخش شهرها و تایید اسناد قضایی رییس کمیسیون های قضایی در دادگاه های عالی کیفری در کشور ترکیه
  3. اداره کنسولی وزارت امور خارجه عمان
  4. وزارت امور خارجه بحرین
  5. آژانس توسعه خدمات عمومی وزارت دادگستری، تایید مدارک تحصیلی توسط مرکز ملی ارتقای کیفیت آموزشی وزارت آموزش، علوم، فرهنگ و ورزش، آژانس خدمات وزارت امور داخلی و مدیرکل حسابرسی و امور کنسولی وزارت امور خارجه گرجستان
  6. مدیرکل حسابرسی و امور کنسولی وزارت امور خارجه کشور پاکستان
  • کشورهای عضو معاهده آپوستیل

به طور کلی 124 کشور این معاهده را امضا کرده اند که شامل کشورهای زیر می شوند:

بوسنی، بوتسوانا، برزیل، بروئنی، بلغارستان، آلبانی، آندورا، آرژانتین، ارمنستان، استرالیا، اتریش، آذربایجانف باهاماس، بحرین، باربادوس، بلاروس، بلژیک، بلیز، بولیوی، بوروندی، کیپ ورد، شیلی، چین، کلمبیا، جزایر کوک، کاستاریکاف کرواسی، قبرس، جمهوری چک، دانمارک، دومینیکا، جمهوری دومنیکن، اموادور، السالوادور، استونی، سوازیلند، فیجی، فنلاند، فرانسه، گرجستان، آلمان، یونان، گرانادا، گواتمالا، گویان، هندوراس، مجارستان، ایسلند، هند، اندونزی، ایرلند، فلسطین، ایتالیا، جامائیکا، ژاپن، قزاقستان، کوزوو، قرقیزستان، لتونی، اسوتو، لیبریا، لیختن اشتاین، لیتوانی، لوکزامبورگ، مالاوی، مالتا، جزایر مارشال، موریس، مکزیک، موناکو، مغولستان، مونته نگرو، مراکش، نامیبیا، هلند، نیوزلند، نیکاراگوئه، نیوئه، مقدونیه شمالی، نروژ، عمان، پاکستان، پالائو، پاناما، پارگوئه، پرو، فیلیپین، لهستان، پرتغال، جمهوری کره، مولداوی، رومانی، روسیه، سنت کیتس و نویس، سنت لوسیا، وینسنت و گرنادین، ساموآ، سن مارینو، سائوتومه و پرنسیب، عربستان، سنگال، صربستان، سیشل، سنگاپور، اسلواکی، اسلوونی، آفریقای جنوبی، اسپانیا، سورینام، سوئد، سوئیس، تاجیکستان، تونگا، ترینیداد و توباگو، تونس، ترکیه، اوکراین، بریتانیا و ایرلند شمالی، آمریکا، اروگوئه، ازبکستان، وانواتو و ونزوئلا.

هزینه آپوستیل مدارک

هزینه آپوستیل مدارک | دارالترجمه رسمی رنسانس

یکی از نکات مهمی که لازم است پیش آپوستیل کردن مدارک بدانید هزینه هایی است که باید بابت پرداخت کنید. حتما به خوبی می دانید که قیمت ترجمه رسمی در هر کشوری توسط دولت تعیین می شود. اما درباره هزینه آپوستیل مدارک این موضوع کاملا بستگی به کشور مقصد دارد. این هزینه در برخی کشورها به شرح زیر است:

  1. آمریکا 3 تا 20 دلار
  2. روسیه 41 دلار
  3. آلمان 10 تا 130 دلار
  4. اسپانیا 3.5 تا 7.5 دلار
  5. قبرس 5 دلار
  6. سوئد 27 تا 92 دلار
  7. سوئیس 10 تا 30 دلار
  8. مجارستان 13.70 دلار

تفاوت ترجمه رسمی مدارک و آپوستیل

نکته مهمی که باید درباره آپوستیل بدانید، تفاوت هایی است که با ترجمه های رسمی مدارک دارد. از مهمترین تفاوت های آن می توان به موارد زیر اشاره کرد:

ترجمه های رسمی توسط دارالترجمه های رسمی صورت می گیرد، و پس از آن باید اسناد و مدارک را برای دریافت تاییدیه به دادگستری و وزارت امور خارجه ارسال کنید.

این در حالی است که برای آپوستیل کردن مدارک، پس از دریافت تاییدیه ها آن را به مراجع مورد تایید کنوانسیون لاهه ارسال کنید مراجع مورد تایید کنوانسیون لاهه در هر کشوری متفاوت است و می تواند دادگستری، وزارت امور خارجه، استانداری ها و… باشد. آپوستیل کردن مدارک تنها برای کشورهایی معتبر است که هر دو عضو کنوانسیون لاهه باشند، از همین رو برخلاف ترجمه های رسمی که مورد تایید همه کشورها هستند، مدارک آپوستیل شده مورد تایید برخی کشورها است

نتیجه گیری

آپوستیل کردن مدارک یکی از مراحلی است که در فرایند مهاجرت به برخی کشورها که به آنها کشورهای عضو کنوانسیون آپوستیل لاهه گفته می شود، باید دریافت شود. در این مقاله سعی کردیم تا هر آنچه لازم است درباره آپوستیل کردن مدارک ضروری است بیان کنیم. نکته مهم این است که شما از ایران نمی توانید مستقیم آپوستیل دریافت کنید چرا که این فرایند تنها در کشورهای عضو این دو کشور صورت می گیرد. از همین رو در صورتی که قصد مهاجرت به کشوری دارید که باید آپوستیل دریافت کنید، باید ترجمه رسمی اسناد و مدارک خود را که دارای تاییدیه دادگستری و وزارت امور خارجه است به سفارت ایران در کشور مقصد ارسال کنید.

سوالات متداول

1- آیا امکان آپوستیل کردن مدارک در ایران وجود دارد؟

خیر، به دلیل عدم عضویت ایران در کنوانسیون آپوستیل لاهه، در صورتی که نیازمند آپوستیل کردن مدارک باشید، باید اسناد و مدارک را به سفارت ایران در کشور مقصد ارسال کنید، تا فرایند آپوستیل کردن برای شما طی شود. البته در نظر داشته باشید که باید پیش از ارسال مدارک آن را به صورت رسمی ترجمه و تاییدیه های دادگستری و وزارت امورخارجه را نیز برای آن دریافت کرده باشید.

2- مدت زمان اعتبار گواهی آپوستیل برای مدارک و اسناد ترجمه شده چقدر است؟

برخلاف ترجمه های رسمی که محدودیت زمانی برای اعتبار دارند، آپوستیل از این نظر محدودیت ندارد و زمانی که بتوانید مهر آپوستیل را برای اسناد و مدارک خود دریافت کنید اعتبار آن دائمی است. از همین رو محدودیت زمانی ندارید و نیازی نیست نگران پیگیری مجدد دریافت آن باشید.

3- از آپوستیل مدارک برای چه مواردی می توان استفاده کرد؟

مهمترین کاربردهای آپوستیل برای دریافت و درخواست ویزا، ارائه اسناد و مدارک تحصیلی، هویتی، تجاری، مدارک قانونی و پزشکی می باشد.

دسته بندی:

نظرات کاربران