ترک کشور و ادامه تحصیل در یک کشور با ثبات و توسعه یافته، آرزوی بسیاری از افراد و مخصوصا جوانان است. اخذ ویزا تحصیلی یکی از راه های مهاجرت و زندگی در چنین کشور هایی است.
ویزا یا روادید تحصیلی، به مدرکی گفته میشود که به شما اجازه اقامت و تحصیل در کشور مقصد را میدهد. از آن جایی که پس از اتمام تحصیل، امکان پیدا کردن کار و به دنبال آن اخذ ویزای کاری وجود دارد، بسیاری از محصلین به دنبال تحصیل در کشور های توسعه یافته هستند.
در این صفحه، قصد داریم شما را با شرایط و قوانین اخذ ویزا تحصیلی آشنا کنیم. با ما همراه باشد…
ویزا تحصیلی
مدت زمان اعتبار ویزا تحصیلی، به مقطعی که در آن تحصیل مینمایید بستگی دارد. هر کشوری، برای صدور ویزای تحصیلی به افراد مختلف، قوانین خاص خودش را صادر میکند. برای اطلاع از قوانین اخذ ویزای تحصیلی کشور مقصد خود، میبایست به قوانینی که اداره مهاجرت آن کشور طرح شده است رجوع کنید. اول از همه، شما میبایست نامه پذیرش دانشگاه را به همراه داشته باشید. این نامه نشان میدهد که دانشگاه مقصد، شما را به عنوان دانشجو پذیرفته است.
به طور کلی، دو فاکتور مهم در صدور ویزای تحصیلی دخیل هستند. اولی معدل و شرایط تحصیلی دانشجو و دومی توانایی اداره زندگی یا همان قدرت مالی او است.
✔️ معدل و وضعیت تحصیل دانشجو: همانند دانشگاه ایران که دانشجویان را بر اساس رتبه کنکور و معدل مدرک قبلی پذیرش میکنند، در اکثر دانشگاه های کشور های دیگر، ملاک های مختلفی برای پذیرش دانشجو وجود دارد. در صورتی که میخواهید از سمت یک دانشگاه نامه پذیرش را دریافت کنید، باید حد نصاب های آن دانشگاه را کسب نمایید. برخی از دانشگاهها، آزمون های ورودی برگزار میکنند و برخی دیگر، بر اساس تبدیل نمرات و معدل آخرین مدرک تحصیلی به یک عدد، وضعیت تحصیلی شما را ارزیابی میکنند. به طور مثال، فرمولی که در سیستم دانشگاهی آلمان برای تبدیل نمره و معدل وجود دارد به شرح زیر است:
A=3*{(X-Y)/(X-Z)}+1
که A برابر با عددی است که وضعیت تحصیلی شما را با آن ارزیابی میکنند؛ X برابر با بیشترین نمرهای که میتوان در آن مقطع کسب کرد؛ Y برابر با نمره یا معدل دانشجو و Z برابر با حداقل نمره لازم برای قبولی در آن مقطع میباشد.
✔️ توانایی اداره زندگی: افراد بالای 18 سال، باید ثابت کنند که قدرت مالی اداره زندگی در مدت زمان تحصیلشان را دارند. اگر قصد تحصیل در کشوری را دارید و سن شما بالای 18 سال است، باید با توجه به مدارکی که از شما میخواهند، نشان دهید توانایی پرداخت شهریه و هزینه های زندگی تان را دارید. افراد زیر 18 سال نیز میتوانند مدارک مالی سرپرستشان را ارائه دهند. البته اگر در کشور مقصد، خانواده یا بستگان شما حضور دارند و مایل به پشتیبانی مالی از شما هستند، میتوانید مدارکی از آنها ارائه کنید.
طریقه اخذ ویزا تحصیلی
همانطور که عنوان کردیم، قبل از اینکه پذیرش دانشگاه کشور مقصد را دریافت نکردهاید، شانسی برای اخذ ویزای تحصیلی نخواهید داشت. در نتیجه، اول از همه باید نسبت به اخذ پذیرش اقدام کنید. مورد قبول واقع شدن پذیرش شما به عوامل زیادی بستگی دارد. برخی از این عوامل عبارتند از:
✔️ دوره تحصیلی که برای آن درخواست پذیرش میدهید؛
✔️ رشته تحصیلی مورد نظرتان؛
✔️ وضعیت تحصیلی و معدل دوره قبل؛
✔️ تعداد مقاله های چاپ شده در نشریات معتبر (برای اخذ پذیرش دکتری)؛
✔️ ملیت شما؛
✔️ کشور مقصد شما؛
✔️ دانشگاه مقصد؛
✔️ نحوه مدیریت مالی و پرداخت هزینه های زندگی و تحصیل؛
این نکته را در نظر داشته باشید که ممکن است با توجه به رزومه و پیشینهای که دارید، نتوانید از دانشگاه مورد نظرتان پذیرش بگیرید، اما از دانشگاه های دیگر در همان کشور یا کشور های دیگر، به راحتی پذیرش را دریافت کنید. پس همیشه بهتر است چندین گزینه و دانشگاه را بررسی کنید تا در صورتی که یکی از گزینهها با شکست مواج شد، به سرعت به سراغ گزینه های بعدی بروید.
پس از اخذ پذیرش از دانشگاه مقصد، با مراجعه به سفارت کشور مربوطه، میتوانید از مدارک مورد نیاز مطلع شوید و نسبت به آماده سازی و تحویل آنها اقدام کنید.
مدارک لازم برای اخذ ویزا تحصیلی
هر کشوری، برای صدور ویزا تحصیلی، لیست مختلفی از مدارک را از شما میخواهد. شما با توجه به لیست مدارک مورد نیاز اخذ ویزای تحصیلی برای کشور مقصدتان، میبایست در کمترین زمان ممکن آنها را آماده کرده و تحویل سفارت دهید. برخی از مدارک عمومیت دارند، به این معنی که تقریبا تمام کشورها، این مدارک را از شما درخواست میکنند. مدارک عمومی مورد نیاز برای اخذ ویزای تحصیلی عبارتند از:
✔️ مدرک پذیرش تحصیلی: قبل از هر چیزی، می بایست تاییدیه دانشگاه مقصد را دریافت کرده و مدرک آن را ارائه دهید.
✔️ پاسپورت معتبر: شما برای سفر به کشور های دیگر به هر دلیلی، میبایست پاسپورت معتبر داشته باشید. در برخی از کشورها، پس از اتمام اعتبار پاسپورت، اعتبار ویزای تحصیلی نیز تمام میشود. در برخی دیگر نیز مهلتی به شما داده میشود تا اعتبار پاسپورتتان را تمدید نمایید. همچنین اگر میخواهید ویزای تحصیلی تان را اخذ نمایید، میبایست دو صفحه خالی در پاسپورتتان داشته باشید که فضای کافی برای مهر ویزای تحصیلی وجود داشته باشد. اگر پاسپورتتان منقضی شد و خواستید برای تمدید آن اقدام نمایید، قبل از هر چیزی، از تمام صفحات آن یک کپی تهیه نمایید.
✔️ مدرک دانشجو بودن: برای اخذ ویزای تحصیلی، باید مدرکی ارائه دهید که نشان دهد شما یک دانشجوی ایرانی هستید. معمولا این مدرک توسط موسسه و دانشگاه مقصد شما تایید میشود.
✔️ گواهی پایان دوره متوسطه: برای اخذ ویزای تحصیلی، یکی از چیزهایی که باید ارائه دهید، ترجمه رسمی مدارک تحصیلی است. دوره متوسطه در ایران سه سال است که با نام دیپلم نیز شناخته میشود پس ترجمه رسمی دیپلم بسیار اهمیت دارد. ترجمه شما باید مطابق با زبان رسمی کشور مقصد باشد. البته برخی از کشورها ترجمه به زبان انگلیسی را نیز قبول میکنند.
✔️ گواهی پایان دوره پیش دانشگاهی: این مدرک را نیز میبایست با ترجمه رسمی ارائه دهید. به طور مثال اگر قصد ادامه تحصیل در کشور ترکیه را دارید، باید مدارک خود را با ترجمه ترکی استانبولی تحویل دهید.
✔️ گواهی پایان دوره کارشناسی یا کارشناسی ارشد: در صورتی که برای مدرک کارشناسی ارشد پذیرش گرفتهاید، باید ترجمه رسمی گواهی پایان دوره کارشناسی را ارائه دهید. دانشجویانی که برای تحصیل در دوره دکتری پذیرش دریافت کردهاند، باید به همراه ترجمه رسمی مدرک کارشناسی، ترجمه رسمی مدرک کارشناسی ارشد خود را نیز تحویل دهند.
✔️ فرم درخواست ویزا: این فرم را باید در زمان تحویل مدارک، پر کرده و همراه باقی مدارک تحویل دهید.
✔️ شناسنامه: تحویل ترجمه رسمی شناسنامه به زبان رسمی کشور مقصد به همراه دو کپی از آن الزامی است.
✔️ مدرک پشتیبانی مالی: شما میتوانید به دو صورت پشتیبانی مالی خود را ثابت کنید. روش اول با استفاده از باز کردن حساب در کشور مقصد به ارزش تعیین شده است. روش دوم به این صورت است که اگر بستگان شما که در کشور مقصد حضور دارند، گواهی دهند که در طول مدت تحصیل شما در آن کشور، از شما پشتیبانی مالی میکنند.
✔️ مدارک یا سوابق شغلی: در صورتی که سابقه شغلی خاصی دارید، میتوانید از آن یک رزومه تهیه کرده و به سفارت ارائه دهید.
✔️ عکس رنگی: باید دو یا چند قطعه (بسته به مقدار مورد نیاز ویزای هر کشور) عکس رنگی مطابق با استاندارد های پاسپورت تهیه و ارائه دهید.
✔️ انگیزه نامه: شما باید هدف خود از تحصیل در کشور مورد نظرتان را بیان کنید. همچنین میتوانید ذکر کنید که بعد از تحصیل، به دنبال چه کار و اهدافی هستید.
✔️ زندگی نامه: شما باید در یک متن خلاصه، شرح زندگی تان از کودکی تا حال را بیان کنید. میتوانید تمام فعالیت هایی که در کودکی داشتید و به تحصیل شما مربوط میشود را در زندگی نامه ذکر کنید. همچنین اگر متاهل هستید، باید ترجمه رسمی سند ازدواج را نیز ارائه دهید.
✔️ مدرک زبان: برای تحصیل در هر کشوری، میبایست به زبان آن کشور تسلط کافی داشته باشید. بدین منظور، یکی از مدارکی که از شما میخواهند، مدرک زبان معتبر است. معمولا مدارکی نظیر IELTS و TOEFL و اخذ نمره بالا در آنها، به اخذ پذیرش و ویزای تحصیلی کمک میکند.
✔️ کارت واکسن: برای ورود و تحصیل در اکثر کشورها، باید برخی از واکسن های لازم را تزریق کنید. پس از همه گیری ویروس کوئید 19، یکی از الزامات اخذ ویزا، تحویل ترجمه کارت واکسیناسیون کوئید 19 است. جهت اطلاع از این که برای ورود به هر کشور چه واکسن هایی میبایست تزریق نمایید، باید به سفارت آن کشور مراجعه کنید.
بهترین کشورها برای مهاجرت تحصیلی
در حال حاضر، کشور های زیادی وجود دارند که گزینه مناسبی برای تحصیل و زندگی هستند. کشور هایی مانند کانادا، جمهوری چک، کره جنوبی، آمریکا، انگلیس، آلمان، سوئیس، هلند، روسیه و … همگی بهترین و پیشرفتهترین دانشگاهها و خدمات آموزشی را دارا میباشند.
اولین فاکتوری که کشور مقصد را مشخص میکند قدرت مالی است. شما با توجه به بودجه و هدفی که در نظر دارید، میبایست بهترین گزینه موجود را انتخاب کنید. برخی از کشورها مانند انگلیس از لحاظ هزینه های زندگی و تحصیل، کشور های پر هزینهای محسوب میشوند. در مقابل در کشور هایی مانند روسیه، هزینه های زندگی و تحصیل شما بسیار کمتر از اکثر کشور های اروپایی خواهد بود.
البته اگر از نظر تحصیلی در موقعیت خوبی قرار دارید، میتوانید شرایط دریافت بورسیه را نیز بررسی کنید و برای اخذ آن اقدام نمایید. بسیاری از بورسیه های تحصیلی، اکثر مخارج زندگی و تحصیل دانشجویان را پوشش میدهند. همچنین، میتوانید در کنار تحصیل، با توجه به ساعات کاری مشخص شده برای دانشجویان، مشغول به انجام کارهای دانشجویی شوید تا هزینه زندگی خود را فراهم نمایید.
علاوه بر مورد بودجه، شما میبایست درباره فرهنگ، شرایط آب و هوایی، اقلیم، شرایط کاری و همه موارد مهم هر کشور، به طور کامل تحقیق کنید و بهترین گزینهای که آینده شما را تضمین میکند را انتخاب نمایید.